Tedbir Nafakası Sıkça Sorulan Sorular

Tedbir nafakası davası, mevcut bir boşanma davası olmadan açılabileceği gibi, genelde boşanma davasının açılması ile birlikte, kararın kesinleşmesine kadar eşler ve çocukların ihtiyaçlarının karşılanması için hakim tarafından talep olmasa da kendiliğinden verilen bir nafakadır.

Tedbir nafakası hakkında ayrıntılı bilgi almak için TIKLAYINIZ.







  • Çalışan eş tedbir nafakası alabilir mi?

    Alabilir. Aslında bu durum, eşlerin gelir durumları ile ilgilidir. Eşlerden birinin tacir diğerinin memur olması ihtimalinde, memur olan eş tedbir nafakası talep edebilir. Evlilik birliği içerisindeyken yaşanılan yaşam standardının sağlanmasıdır. Yani, eşin çalışıyor olması tek başına nafaka almasına engel bir durum değildir. Ancak eşin çalışıyor olması nafaka miktarı belirlenirken dikkate alınmak zorundadır.

  • İşsiz olan eşin tedbir nafakası ödemesine karar verilebilir mi?

    Karar verilebilir. Burada üstünde durulan husus, nafaka borçlusu eşin çalışma imkanı olmasına rağmen çalışıp çalışmadığıdır. Kişinin çalışma gücü olmasına rağmen, kendi iradesiyle çalışmıyor ve kazanç sağlamıyorsa, bu tedbir nafakası ödemesine engel bir durum değildir. Ancak, eşin ağır bir hastalığı gibi çalışmasına ve dolayısıyla kazanç sağlamasına engel bir durum varsa, bu durumda mahkeme nafaka ödemesine karar vermeyecektir.

  • Erkek eş tedbir nafakası alabilir mi?

    Tedbir nafakası, boşanma davası sebebiyle geçimini sağlamakta zorluk çekecek taraf için ödenen bir bedeldir. Dolayısıyla, bu şarta uygun olan eş, tedbir nafakası talep edebilir. Bu eş erkek ya da kadın olabilir.